Zonnepanelen schoonmaken. Loont het?

Om onze huizen te verduurzamen investeren steeds meer Nederlanders in zonnepanelen. U koopt de panelen en laat ze op uw dak plaatsen. Het is een flinke aanschaf en een opgave om ze op het dak te krijgen, maar als ze er eenmaal staan, kun je met een gerust hart energie opwekken. Maar... wat doe je als je panelen plotseling vol zitten met vogelpoep of boomresten?

Hardnekkige vervuiling kan het rendement van uw zonnepanelen verminderen. Maar hoeveel precies en hoe nodig is het om die vogelpoep van uw paneel te verwijderen?

Tot 10% rendementsverlies

Volgens onafhankelijk vergelijkingsplatform Pricewise kan dit rendementsverlies oplopen tot tien procent als de panelen vervuild zijn en kunnen de zonnepanelen zelfs beschadigd raken door de agressieve samenstelling van vogelpoep.
Ook energiespecialist Tomas Bleker van Pricewise geeft aan dat een regenbui meestal niet voldoende is om het vuil weg te spoelen. "Regen verwijdert het meeste stof, maar vogelpoep is hardnekkig en heeft de neiging om te blijven plakken. Het resultaat? Verlies aan efficiëntie."

Zo houd je je zonnepanelen schoon

Volgens Pricewise is het raadzaam om je zonnepanelen regelmatig schoon te maken, volgens Bleker zelfs één keer per jaar. Als u het heft in eigen handen wilt nemen en uw panelen een poetsbeurt wilt geven, is het verstandig om rekening te houden met het volgende:

- Vermijd het gebruik van een hogedrukspuit, dit kan het glas en de kabels van de panelen beschadigen.
- Het water dat wordt gebruikt voor het reinigen mag geen kalk bevatten. Gebruik in plaats daarvan osmosewater, dat is gedemineraliseerd water in zijn zuiverste vorm en vrij van calcium. Dit type water is verkrijgbaar bij verschillende schoonmaakwinkels.
- Daarnaast is het beter om geen reinigingsmiddelen te gebruiken om de panelen schoon te maken, omdat deze de energieopwekking kunnen aantasten. Alleen (osmose)water is voldoende voor een grondige reiniging.
- Gebruik een zachte spons of doek en vermijd het gebruik van schurende scrubbers om vogelpoep van uw zonnepanelen te verwijderen. Schrobben kan krassen veroorzaken en de panelen beschadigen.

Beste tijd van het jaar

Het is aan te raden om uw zonnepanelen in het voorjaar schoon te maken, bij voorkeur voor april, aangezien de panelen tussen april en oktober de meeste energie opwekken. Hoe schoner de panelen zijn, hoe beter ze in die maanden kunnen presteren.

Verder is het niet aan te raden om de zonnepanelen schoon te maken op een extreem warme en zonnige dag, aangezien de panelen dan erg heet kunnen worden en daarna beschadigd kunnen raken door water. Het grote temperatuurverschil kan zelfs scheuren in de panelen veroorzaken.

 

You can try some popular tags here:

Account

Account

Nog geen account?
Create an Account